Songs of Love and Sorrow – Retracing Bartok

DATE
09 NOV 2023


TIME
20:00 – 22:00


ADRESS
Timisoara, Consiliul Judetean Timis

Event description

La 5 ani de la reinterpretarea radicală a cantecelor culese de Bela Bartok în Banat și Transilvania, violistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban îl readuc la Timisoara pe legendarul John Surman, una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimii 50 de ani, și îl invită pe basistul american Brad Jones, renumit în lume pentru sunetul și contribuțiile sale unice în proiecte și albume realizate cu numele mari ale jazzului: Ornette Coleman, Elvin Jones, Marc Ribot, Cassandra Wilson, Han Bennink, Muhal Richard, David Byrne, Elvis Costello, John Zorn și mulți alții.

Cei patru muzicieni reprezentativi ai mai multor generații vor arunca o privire nouă asupra cântecelor populare, colindelor și cântecelor vocale colectate de Bartok în urmă cu mai bine de un secol, într-un efort extraordinar de antropologie muzicală.

Înregistrarea din 2018 a trio-ului John Surman, Mat Maneri, Lucian Ban, la Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara este, așa cum spune JAZZ TIMES, “un act de tribut, dar și de transformare” și a adus aprecieri imediate atât de la fani, cât și de la critici. Albumul a fost lansat la Sunnyside Records din New York.
După ce prestigiosul National Public Radio din Statele Unite a difuzat o cronică audio a acestui album în luna Mai a anului 2020, incluzând fragmente din muzica celor trei și o analiză rafinată a acesteia, cronică preluate de sute de radiouri locale, albumul a fost propulsat în topul Billboard (unul dintre cele mai vechi și reputate topuri muzicale din lume) unde a rămas timp de mai multe săptămâni. Criticul NPR Kevin Whitehead scrie despre „misterul și claritatea cu care trio-ul infuzeaza cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici”, în timp ce JAZZIZ vorbește despre „dansul impunător al saxofonului bariton cu ritmul pianului și sunetul riguros al violei”. În iunie 2020 criticul olandez Henning Bolte include albumul în Europe Jazz Media Chart apreciind „conexiunea profundă a celor trei muzicieni la esența colecției lui Bartók”, în timp ce prestigioasa revistă britanică The WIRE descrie interpretarea lui Ban drept ”luxuriantă și romantică, în timp ce viola geme iar clarinetul murmură precum un râu subteran”. Albumul este remarcat și de cunoscutul ziar Financial Times care îi dedică o cronică în print cu titlul Dansuri sătești reinterpretate (Village dances with a fresh spin).

Până în prezent, trio-ul a sustinut concerte sold out la Berlin Jazz Festival, Jazz No Parque din Portugalia, Stans Musiktage din Elvetia, Luxembourg Jazz, Porgy & Bess din Viena și Zenehaza(House of Music) din Budapesta.

În toamna lui 2022, Mat Maneri și Lucian Ban s-au reunit din nou la Timișoara sub auspiciile proiectului Retracing Bartok pentru a reinventa un nou calup de cantece prin vocea singulară a renumitei lor formule de duet. Rezultatele dezvăluie o nouă profunzime a cântecelor populare vechi de un secol, fiind reimaginate prin improvizație și chimia uluitoare pe care au dezvoltat-o ​​în ultimul deceniu. Acest album înregistrat la Timișoara va fi lansat de ECM Records în 2024.

În discuția despre viitorul proiect la Timișoara, Mat Maneri spune: „Bartok a putut să vadă țesutul fin al conexiunilor în muzica populară din diverse colțuri ale lumii. În timp ce instrumentația și subtilitățile tonale ar putea fi radical diferite, există o unitate a sudoarei și sufletului și nevoia de a transcede condiția noastra umana – spiritul de neșters al iubirii, suferinței, bucuriei și dorințelor noastre cele mai profunde. Să poți lucra cu John, Lucian și Brad, care pot da o nouă viață acestor cântece atemporale, este un privilegiu.


PARTENERI:

Muzeul Etnografic din Budapesta
Arhivele Bartok din Budapesta
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
MEWI
Soundcreation.ro
4LED.ro
MPPL Business Law
Pixel TM

%d bloggers like this: