ARCUS TRIO “allotropy” (MD/RO)

11 aprilie 2016 @ Ambasada

Când un element chimic există în două sau mai multe forme care diferă între ele din punct de vedere fizic, avem de a face cu alotropie (allotropy). Acesta este si numele albumului de debut al trupei ARCUȘ TRIO, înființată în 2015 de Alexandru Arcuș – sax, împreună cu Adi Stoenescu – hammond, Marcel Moldovan – drums, efx Andrei Cornea – sound

https://www.facebook.com/arcustrio

//
ArcușTrio pornește de la elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică, cernute uneori prin filtre R&B, alteori HipHop, degajă sunete specifice prog-rock și post-prog și le așează în groove-ul propriu. Rezultatul este un sound original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funkul, prog-rockul și urban-jazzul.

Fără să caute armonii, cu punți între stiluri construite pe măsuri neașteptate și breakuri potrivite, piesele lor sunt aventuri improvizatorice, improvizația stând de altfel la baza fusion-ului care transpare din piesele ArcușTrio.

Cei trei membri vin cu influențe diverse și pun împreună backgrounduri culturale și muzicale diferite. Sunetul live este unul sincer, iar frecvențele date de interpretarea acustică se așază ca o mănușă peste muzica uneori alertă, alteori calmă și câteodată ermetică.

//
Alexandru Arcuș, care s-a mutat în 2014 în București cu hotărârea de a înființa acest trio, studiază saxofonul de la 8 ani, iar relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este una dintre surprizele pe care acest trio le aduce în concerte.
Alexandru urcă pe scenă pentru prima dată în 2008 ca membru în proiectul de ethnojazz Trigon și apoi în Alex Calancea Band, participând apoi la câteva proiecte internaționale printre care Port of Cultures: Moldova Calls Quartet și Moldova Calls Octet, ‘Roots Revival Maramureș’ sau ‘EU Jazz Residency’ Sibiu Jazz Festival 2015.

//
Adi Stoenescu aduce în Arcuș Trio sunetul de Hammond organ. Deși format ca pianist, este fascinat de noul instrument odată cu descoperirea organiștilor americani de jazz, Jimmy Smith, Larry Young, Joey DeFrancesco, Larry Goldings. Abordează genuri precum blues, funk, jazz tradițional și interesul său principal este acela pentru muzica improvizată, concretizat în colaborările cu Sorin Romanescu, Alex Man, Cătălin Milea, Tavi Scurtu, Cristian Soleanu, Vlad Popescu, Nicolas Simion, Iordache și Dan Alex Mitrofan.

//
Ritmul mai puțin obișnuit pentru un trio de jazz-funk este vina exclusivă a backgroundului rock al bateristului Marcel Moldovan. Pasionat de muzica nonconformistă încă din copilarie, studiază percuția clasică la Conservatorul din Bucureşti şi abordează sonoritățile groove cu influențe R’n’B, electro, fusion, HipHop, soul sau dub, pentru ca în prezent să experimenteze cu tensiunea și agitația specifice soundului rock al creațiilor ArcușTrio. Printre alții, MM a cântat cu Steve Vai, Three for Helen, Smiley și Loredana.