Ghostophonia : Retracing Bartok

O călătorie în lumea gadget-urilor electronice, a experimentului inocent și a bucuriei de a descoperi utopii sonore captive în montagne-russe-ul noilor tehnologii.
Cântecele culese acum 100 de ani de Bela Bartok din satele din Banat sunt riguros aranjate în “cutia japoneză pentru prânz” și distilate în experimentul electroacustic “Retracing Bartok : Ghostophonia”

Muzică: Silent Strike & Makunouchi Bento
Video: Dan Basu


Proiectul Retracing Bartók este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind în același timp o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultura contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica din această parte a lumii. Începând cu 1907 Béla Bartók întreprinde o serie de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat înregistrând și documentând cea mai mare colecție de cânt popular românesc de până azi – peste 3400 de cântece instrumentale și vocale. Bartók a pus astfel bazele etno-muzicologiei moderne.Retracing Bartók este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu 2018 și face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.
Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2023 si este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și de violistul american Mat Maneri împreună cu Jazz Updates.


%d bloggers like this: