Concursul Național de Compoziție
RETRACING BARTÓK – ediția 1

Proiectul Retracing Bartók, inițiat și curatoriat din 2018 de Jazz Updates (TM) împreună cu pianistul Lucian Ban (RO/USA) și violistul Mat Maneri (USA), este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind în același timp o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultura contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica românilor din Banat si Transilvania.

Concursul Național de Compoziție Retracing Bartók își propune să angreneze noua generație de compozitori într-o aventură sonoră îndrăzneață: compunerea unei lucrări camerale dedicată ansambului timișorean ATEM, pornind de la o serie de cântece si piese instrumentale din colecția lui Bela Bartók realizată în urma cercetărilor sale etnomuzicologice, cele care au fost deja abordate (reimaginate) prin prisma improvizației si jazz-ului contemporan în cadrul proiectului Retracing Bartók.

Concursul încurajează astfel tinerii compozitori să descopere noile valențe ale acestor melodii arhaice, prin folosirea unor mijloace componistice cât mai experimentale și curajoase, descurajând simplele orchestrații sau întocmiri de tip aranjament coral, cu scopul de a potența esența sonoră, miezul ideatic al filonului folcloric ce transcende până în contemporaneitate.

REGULAMENT:

– Concursul se adresează compozitorilor de pe teritoriul României.
– Limita de vârstă: data nașterii începând cu 1.06.1992
– Concursul are două etape:

ETAPA 1: Selecția pe bază de portofoliu
Termen limită : 1 martie 2023
(Extins: 5 martie 2023)
Rezultate preselecție: 8 martie 2023

Concurenții sunt rugați să trimită la adresa de email competition@soundupdate.org un link permanent (de tip Google Drive, Dropbox etc) care va conține:
– copie document de identitate
– scurt Cv/Bio în limba română și engleză
– o fotografie recentă tip portret
– două lucrări camerale recente considerate reprezentative pentru creația proprie: partitura în format pdf și audio format mp3. Sunt acceptate imprimari autentice și simulări electronice.
– scurtă scrisoare de motivatie autentică și personală – maximum jumătate de pagină.

ETAPA 2 :
Termen limită: 30 aprilie 2023

Compozitorii selectați (maximum 10) vor primi câte un cântec tradițional dintre cele culese de Bela Bartok, și vor elabora o creație nouă pornind de la acesta, utilizând, la alegere, trei sau patru instrumente dintre : flaut, clarinet, vioară, violoncel, pian. Lucrarea trebuie să fie originală și să fie scrisă special pentru Concursul Retracing Bartók.

Durata lucrării: între 7 și 12 minute.
Nu se vor utiliza mijloace electronice sau multimedia.

În luna Mai, lucrările finaliste vor fi studiate de către ansamblul Atem în colaborare cu tinerii compozitori.
Toți concurenții vor fi invitați în luna Mai la Timișoara, la o dată ce va fi comunicată ulterior, pentru Finala cu public a concursului, sub formă de concert, urmând ca premiile să fie decernate în aceeași seară, în urma jurizării.
Transportul și cazarea finaliștilor sunt asigurate de organizatori.

PREMII:

Toți concurenții selectați în etapa a doua, care trimit lucrarea finalizată, vor primi la finalul concertului diploma de finalist și suma de 500 de lei.

În plus, se vor acorda următoarele premii :
Premiul 1 – 3300 Lei
Premiul 2 – 2100 Lei
Premiul 3 – 1600 Lei

Organizatorii își rezervă dreptul de modifica valoarea premiilor, în favoarea concurenților.

JURIUL:

Dr. Sabina Ulubeanu – compozitoare și manager cultural
Lucian Ban – pianist de jazz și compozitor
Mat Maneri – violist și improvizator
Conf Univ. Dr. Gabriel Mălăncioiu – compozitor
Conf. Univ. Dr. Gabriel Almași – compozitor

Decizia juriului este definitivă şi fără drept de contestaţie.

În cazul obținerii calității de finalist sau a unui premiu, autorul se obligă ca la fiecare interpretare publică ulterioară sau în caz de difuzare radio/tv/online sau publicare să menționeze următoarele:

* Lucrare compusă special pentru Concursul Național de Compoziție RETRACING BARTÓK – ediţia I.
* Câștigătorii premiilor sunt de acord să cedeze drepturile de interpretare, înregistrare audio-video și difuzare a piesei lor din cadrul concertului Finalei Concursul Național de Compoziție RETRACING BARTÓK, fără nicio pretenție financiară (în conformitate cu prevederile referitoare la dreptul de autor și drepturile conexe)
* Prin înscriere, concurenții sunt de acord cu întregul regulament de concurs și acceptă toate condițiile de mai sus; nerespectarea cerințelor enunțate conduce la descalificare / anularea premiului.


Pentru orice nelămuriri sau informații ne puteți contacta la adresa de e-mail: competition@soundupdate.org


Proiectul Retracing Bartók face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii si este finanţat de Consiliul Județean Timiș

Parteneri:
Muzeul Etnografic din Budapesta
Arhivele Bartok din Budapesta
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

%d bloggers like this: