ELEVATION Quartet “Songs From Afar” (USA)

Concert de lansare a albumului “Songs From Afar” a quartetului ELEVATION din New York.
data: 16 noiembrie 2015 / Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara

O seară de jazz contemporan, în care spiritul jazz-ului new yorkez se întrepătrunde cu ethos-ul est-european și doina transilvană.

Elevation Quartet impreuna cu prestigioasa casa de discuri americana Sunnyside Records din New York alege Timisoara pentru lansarea in Romania a noului album “Songs From Afar”. Albumul prezinta 10 piese: 7 compozitii originale semnate de Lucian Ban si 3 re-orchestrari ale unor doine si cantece de nunta din Transilvania cantate de Gavril Tarmure impreuna cu grupul. Cu totul aparte este prezenta pe album ca invitat special a celebrului violist american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri. Songs from Afar este un album aparte care va atrage cu siguranta interesul presei internationale si, in acelasi timp, un album extrem de personal pentru pianistul de origine romana.

Evenimentul este organizat de Jazz Updates în colaborare cu Filarmonica Banatul din Timisoara.

Despre ELEVATION Quartet.
Fondat in 2006 la NYC de Lucian Ban si de celebrul saxofonist afro-american Abraham Burton, quartetul Elevation a sustinut sute de concerte de ambele parti ale Atlanticului, concertand pe scene, cluburi si festivaluri de referinta in Londra, Amsterdam, Paris, Vienna, Koln, Budapesta, Chicago, San Francisco, Los Angeles, etc. Quartetul este completat de una dintre cele mai mari sectii ritmice din lume – contrabasistul John Hebert (co-autor impreuna cu pianistul Lucian Ban al renumitului proiect Enesco Re-Imagined) si bateristul & percutionistul afro-american Eric McPherson. Multiple nominalizari la premiile GRAMMY si colaborari cu o lista a Who’s Who in jazzul modern recomanda muzicienii quartetului drept unii dintre cei mai importanti muzicieni contemporani ai genului.

ELEVATION Quartet creeaza o muzica ce reinventeaza idiomul, un flux sonor ce coboara din marea traditie a jazz-ului, dar se indreapta creativ spre viitor. Qartetul prin sute de concerte a dezvoltat un repertoriu ce s-a rafinat în timp, devenind un material ce impresioneaza prin originalitate si cucereste audienta prin incredibila creativitate a celor ce il alcatuiesc. Ei reprezinta ”noul jazz” in forma sa cea mai spectaculoasa.

„ Un jazz post-bop care se indreapta spre avangarda fara sa piarda efervescenta swing-ului” – TIME OUT NY

„ Elevation se confirma ca o voce unica in lumea jazz-ului. Grupul a luat elemente ale jazz-ului modern si ale avangardei si, beneficiind de muzicieni care le practica pe amandoua, a creat o directie originala. Elevation reprezinta o stare elevata si aceasta muzica te va duce cu siguranta acolo” – Jazz Inside Magazine

 //

Pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa. Despre pianistul Lucian Ban criticul de jazz Bruce Lee Gallanter a spus că este ”unul dintre cei mai talentați pianiști care s-au mutat la New York în ultimul deceniu.”

În ultimii ani, împreună cu extraordinarul basist John Hébert, Lucian Ban a condus ENESCO RE-IMAGINED un super grup dedicat reimaginării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect pe care l-a inițiat cu susținerea Festivalului Enescu și pe care l-a dus pe marile scene ale lumii: în London Jazz Festival, Royal Elizabeth Hall, unde a fost înregistrat de BBC, Festivalul de Jazz de la Barcelona, Festivalul Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și multe altele. Despre albumul Enescu Re-Imagined s-a spus că ”i-a așezat pe Ban și Hébert printre marii interpreți ai secolului 21” (Michael J. West, Jazz Times).

Anul 2013 a fost marcat în mod special în cariera pianistului, prin apariția a două noi albume: Transylvanian Concert, în duo cu Mat Maneri, produs de ECM Records, album ce-i aduce consacrarea internationla.

www.lucianban.com